piątek, 19 czerwca 2015

Młoda kapusta z koperkiem



Jeden ze starych domowych przepisów. Próbując zrobić pierwszą w tym roku kapustę zorientowałam się, że przepis ten jeszcze nie znalazł się na blogu. Musiałam zadzwonić do rodziców. Nie to żebym miała jakieś obiekcje, pogadaliśmy sobie, ale jednak jest to jeden z najprostszych przepisów świata. Więc żeby więcej sobie nie robić wstydu, niniejszym zamieszczam.



Składniki:
Główka młodej kapusty
Pęczek koperku
Cebula
Masło
Śmietana
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Poszatkować kapustę, pokroić cebulę. W garnku rozpuścić masło, na nim zeszklić cebulę, dodać kapustę i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie. Dość łatwo ją przypalić, więc warto korzystać z garnka z grubym dnem lub podkładki oraz dolać odrobinę wody na początek, potem się odparuje. Gdy kapusta będzie miękka rozmieszać w kubeczku śmietanę z sokiem spod kapusty, żeby się śmietana nie zwarzyła, dodać pokrojony koperek, wyłączyć. Wsuwać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)