środa, 10 grudnia 2014

Łopatka wieprzowa ze skandynawskiego lasu / Pork blade from the scandinavian forest

Scroll down for English

Romantyczna nazwa, nie? A prawda jest brutalna - tym razem poszłam na łatwiznę i do pieczenia mięsa na wędlinę użyłam gotowej przyprawy, którą sobie przywiozłam z Finlandii - Scandinavian Forest. Niemniej w związku z tym, że wszystkie jej składniki są bez problemu do dostania w Polsce, można sobie taką łopatkę zrobić w domu, tylko zajmie to więcej czasu niż mnie. Przy okazji zapodaję smutną refleksję na temat jakości mięsa z popularnego supermarketu. Jak widać na zdjęciu mięso pływa w sosie. A sosu tam żadnego nie było, gdy wsadzałam ją do pieca. No może troszkę wina z marynaty. Za to mięso skurczyło się o połowę. Ale marynowanie przez 24 godziny uczyniło cuda - mięso jest pyszne.

Składniki:
łopatka wieprzowa
sól
rozmaryn
przyprawa scandinavian forest (lub: pieprz czarny, sól, jałowiec, czosnek, grzyby (niestety niesprecyzowane, ale raczej nie halucynogenne, wielka kupa papierów do ogarnięcia w pracy niestety była realna ;) zioła - pietruszka, pozmaryn, tymianek, różowy pieprz, ziarna kolendry, kwasek cytrynowy, liść laurowy, do tego mniamuśny środek antyzbrylający, ale możecie go pominąć)
wino czerwone półwytrawne
łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć solą, posypać obficie przyprawą, poprawić rozmarynem, wlać wino, dodać miód, miód wymieszać z winem i kilka razy obtoczyć całość w winnej mieszance, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę na każdy kilogram mięsa.



Romantic name, isn't it? But the truth is brutal - I went the easy way and used the ready made spice which I bought in Finland - the Scandinavian Forest, to prepare meat for sandwiches. Because all the ingredients mixed in the spice are easy to buy in Poland, you can make your own pork blade, but it will take a bit longer. By the way I found out the sad true about the meat sold in the popular discount shop. As you can see at the photo, the meat is covered in sauce. But there wasn't any when I put the meat into the oven. Oh maybe a little bit of wine. And the piece of meat is half smaller. But anyway 24 hours in the fridge made miracles, the meat is great.

Ingredients:
pork blade
salt
rosemary
scandinavian forest spice (or: black pepper, salt, juniper, garlic, mushroom (unfortunately unspecified type, but rather not the hallucinogenic, the huge pile of papers to take care of in my job was unfortunately real ;) herbs: parsley, rosemary, thyme, rose pepper, coriander, lemon acid, bay leaves, plus the tastiest: anti-caking agent (is that the real English name?) but you can omit it).
semi-dry red wine.
tablespoon honey

Method:
Sprinkle meat with salt, the spice and extra rosemary, pour a bit of wine and honey, mix wine with honey and cover the meat. Cover the bowl with meat with cling film and leave in the fridge for 24 hours. Roast about 1 hour per 1 kilo in 180 degrees.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)