czwartek, 28 stycznia 2016

Koktajl z mango i pomarańczy

W sumie nic odkrywczego, ale na zimę, kiedy ciągle brakuje witamin oraz owoców w ogólności jest to fajna alternatywa dla herbat, kupnych soków i wszystkiego innego co się teraz pije. Nawet ja - uzależniona od herbaty - czasem mam dosyć :)

Jeżeli ma się blender albo jakieś inne urządzenie tego typu, zrobienie koktajlu to poezja. U nas świetnie sprawdza się blender kielichowy, jeden z elementów byle jakiego robota. Mimo tego, że robot, gdy zada mu się trudniejsze zadanie (np. zrobienie bułki tartej z czerstwego chleba pokrojonego w kosteczkę) zaczyna dymić, to z koktajlem radzi sobie znakomicie. 



Składniki:
1 mango - obrane i pozbawione pestki
4 średnie pomarańcze (lepsze lekko kwaśne)
ewentualnie sok z cytryny lub limonki do smaku, jeżeli pomarańcze będą słodkie

Sposób przygotowania:
Mango wrzucić do blendera, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, miksować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta by się dobrze miksowała, dodać trochę wody, do uzyskania pożądanej konsystencji (uwaga, to ma być raczej gęste, ja czasem robię rzadkie, ale wtedy to raczej woda z sokiem niż koktajl, tak w smaku). Można też zamiast wody dać mleko zwykłe lub roślinne (np. kokosowe doda ekstra smak kokosa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)