poniedziałek, 29 stycznia 2018

Drożdżowe rogale na dwa sposoby

Kolejny przepis z bloga Smakowity chleb. Już od dawna miałam ochotę na takie rogaliki. Z dzieciństwa pamiętam, że czasem w sobotę mama leciała do piekarni i na śniadanie były rogale z masłem. Ale to było pyszne. Od dawna w żadnej piekarni nie widziałam takich rogali. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić je sobie samej.



Składniki:
500g mąki pszennej typ 650
1 jajko
60 g rozpuszczonego masła
5 g suszonych drożdży instant (dałam 20g świeżych)
300 ml letniego mleka (w drugiej wersji jogurt mieszany z wodą w sumie 300 ml)
4 łyżki cukru (dałam 2)
białko do posmarowania (pominęłam, posmarowałam wodą, żeby posypka się kleiła)
mak do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy suche składniki, jeśli drożdże suche to już, jak mokre to do płynu, dodać jajko a następnie miksując dodawać mleko i masło, wyrobić na gładkie ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie uformować rogale. Mój sposób jest taki, że rozwałkowuję ciasto, przekrawam na pół wzdłuż, w poprzek, a potem jeszcze po skosie - powstają trójkąty (oczywiście nierówne) i je zwijam od szerokiego do wąskiego w rogale na końcu podwijając końce. Uformowane rogale ułożyć na blasze, przykryć ściereczką (albo i nie) i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem lub wodą, posypać makiem lub ziarnami,. Piec w temp. 190 stopni 15-17 minut (w moim piekarniku co najmniej 25).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)