wtorek, 2 czerwca 2020

Zielony biszkopt rzucany/Green thrown sponge cake

Scroll down for English
Biszkopt szpinakowy z wykorzystaniem proporcji mojego ulubionego biszkopta rzucanego. Z uwagi na dodatek szpinaku konieczne było dodanie nieco większej ilości mąki. U mnie było to ok 1/4 szklanki - użyłam świeżych liści szpinaku z 3 sporych roślin gotowanych w niewielkiej ilości wody.

Składniki:
(na tortownicę 26cm)
7 jajek
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej + ok. 1/4
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
3 sztuki świeżego szpinaku ugotowanego w niewielkiej ilości wody, odciśniętego i zblendowanego

Sposób przygotowania:
Ugotować szpinak odcisnąć, zblendować i poczekać aż wystygnie. Oddzielić białka jaja od żółtek, ubić pianę z białek, starając się jej nie przebić, dodawać po trochę cukier i miksować aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtko ciągle miksując, dodawać szpinak a następnie po trochę przesiane mąki. Piec w temp. 170 stopni do "suchego patyczka". Powinno być ok. 40 minut. Po upieczeniu rzucić tortownicą na zabezpieczoną podłogę i wsadzić do piekarnika do ostygnięcia w stygnącym piekarniku. Zapobiega to nierównemu opadaniu ciasta.

Spinach sponge cake - altered recipe of my favourite thrown sponge cake. There is a need to add a bit more flour because of spinach in cake. It was about 1/4 of 250ml glass. I have used 3 fresh spinach plants cooked in small amount of water.

Ingredients:
(for springform diameter 26 cm)
7 eggs
half glass sugar
1 glass of cake flour + about 1/4 glass (no need of selfraising flour)
1/3 glass potato starch (corn starch may work as a substitute)
3 fresh spinach plants cooked in small amount of water, strained and blended

How to prepare:
Cook spinach, strain, blend and wait until cold. Separate yolks and whites of eggs. Whip whites, try not to overdo it, add sugar bit by bit mixing all the time. Add yolks one by one and spinach and flours mixing all the time. Move to the springform and bake in oven heated to 170 Celsius degrees until stick put inside is dry, it takes about 40 minutes. When sponge cake is ready, take the whole form, secure floor and throw cake in form on the floor. It helps cake to stay flat. Put it back into the turned off oven to cool in cooling oven.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)