sobota, 19 stycznia 2013

Ostry zawodnik - kapusta włoska

Danie  moim przypadku na okazje, gdy kupię włoszczyznę i używam jej do wywarów na wszystko poza rosołem, w związku z czym zostaje mi kapusta. Efekt wychodzi bardzo smaczny, ale jeśli macie w domu kogoś o delikatnym powonieniu, to współczuję, zostaniecie prawdopodobnie wraz z kapustą eksmitowani na balkon, bo niestety zapach jest specyficzny. Choć moim zdaniem nie gorszy niż przy gotowaniu bigosu ;)

Składniki:
kapusta włoska (kawałek z tacki z włoszczyzną)
kawałek pora (niekonieczny, po prostu został mi również z tej tacki i miał się ku końcowi)
suszone pomidory (suche moczone w wodzie - nie wiem jak sprawdzą się z oliwy, nie lubię ich)
papryka w płatkach (ostrrra)
domowy ayran (jogurt, woda, sól)

Sposób przygotowania:
Kapustę ugotować na parze (można z porem albo pora dodać surowego) - 30 min w parowarze, jak ktoś ni ma to sitko na garnku z wodą przykryte pokrywką będzie najzupełniej wystarczające. Namoczyć pomidory, pokroić je na kawałki, dorzucić do kapusty, oprószyć ją papryką i solą do smaku, polać domowym ayranem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)