wtorek, 12 maja 2015

Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem z pestek dyni / Styrian potato salad with pumpkin seed oil

Przynajmniej mnie się wydaje styryjska ;) no ale olej z pestek z całą pewnością stamtąd pochodzi, więc się liczy. Pomysł na sałatkę podsunęła mi mama, która słysząc, że mam olej z pestek dyni powiedziała, że jej lektor niemieckiego, Austriak ze Styrii robił sałatkę ziemniaczaną z olejem z pestek dyni. Coś tam chyba wspominała też o cebuli, ale nie jestem pewna. Wyszło nadspodziewanie dobre.

Składniki:
ziemniaki
cebula dymka
podprażone pestki dyni
olej z pestek dyni

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować. Dymkę pokroić. Pestki dyni podprażyć z 2 minuty na suchej patelni lub chwilkę w piekarniku (nie na teflonie, źle na niego wpływa gdy nie ma tłuszczu). Wymieszać wszystko, polać olejem.




At least I think it's Styrian ;) even if not the oil definitely comes from Styria, there you go. The idea was my moms, she heard that I have pumpkin seed oil, and she recalled that her german teacher Austrian from Styria made potato salad with pumpkin seed oil. She said sth about onion, but I'm not sure. My salad come out surprisingly good.

Ingredients:
potatoes
spring onion
roasted pumpkin seeds
pumpkin seed oil

Method:
Peel and cook potatoes. Chop spring onion. Roast pumpkin seeds about 2 minutes on dry pan or few minutes in the oven (don't use dry teflon covered pan - it doesn't work well for teflon to be heated dry). Mix everything, cover with oil.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)