piątek, 6 listopada 2015

Królik pieczony na warzywach z podrasowanym dzikim ryżem

Kolejne wspaniałe danie przyrządzone przez mojego męża. Wpuścić go do kuchni i już moje potrawy pleśnieją ze wstydu ;) Mogę sobie przypisać tylko maleńki kawałek zasługi, bo w podobny sposób piekę inne mięsa, doradziłam podlanie winem i sprawdzałam poziom upieczenia królika. Zasugerowałam też, że do sałatko-ryżu najlepszy będzie ryż dziki. Ach, więc cóż on by beze mnie zrobił? ;)

 Królik pieczony na warzywach

Składniki:
królik (u nas kupiony już w kawałkach, waga 1 kg)
marchewka,
 seler, 
pietruszka, 
szalotka - może być normalna cebula pokrojona w ćwiartki, 
czosnek - był w zamyśle, ale złośliwie się skończył, więc u nas nie ma
tymianek 
rozmaryn
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Królika posolić i popieprzyć. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojone w kawałki warzywa i zioła, na to położyć królika, można podlać lekko wodą lub winem. Piec ok. 1h na każdy kilogram, uważać by nie przesuszyć.




Dziki ryż z dynią

Składniki:
dziki ryż
pieczona dynia hokkaido (piżmowa i podobne też będzie pasować)
sezam
olej sezamowy
sos sojowy

Sposób przygotowania:
Dynię upiec (my w sezonie pieczemy często dynię, a poza tym buraki, bakłażana i cukinię bez wyraźnego planu, po prostu sobie jest z planem zjedzenia w najbliższe dni, i dodajemy do różnych rzeczy), ryż ugotować, wymieszać jedno z drugim, posypać sezamem, podlać olejem sezamowym z sosem sojowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)