środa, 4 marca 2015

Chleb codzienny Lu / Lu's every day bread

Najlepszy chleb jaki udało mi się ostatnio zrobić. Robiłam go już chyba trzy czy cztery razy w ciągu naprawdę krótkiego czasu (zwykle chleb z jednego pieczenia starcza na około tygodnia, więc myślę, że mogłam go odkryć około miesiąc temu). Ciągle jestem zachwycona i pod wrażeniem. Przepis znalazłam na blogu osoby zachwyconej przepisem, niestety nie wiem już teraz czyim. Tu znajdziecie oryginalny przepis "Lu" zamieszczony na jej blogu. Chętnie podzielę się zakwasem i/lub pomogę w pieczeniu. Choć uważajcie, pieczenie chleba jest uzależniające i ma wiele skutków ubocznych, w tym absolutną niechęć do  pieczywa z piekarni. Chleb ze zdjęcia został przygotowany specjalnie na urodziny mamy, stąd oryginalne nacięcie.

Składniki:

Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego razowego
100 g mąki pszennej (typ 650*)
150 g letniej wody

Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8-12 godz.)

Ciasto właściwe:
zaczyn
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej (typ 650)

 Sposób przygotowania:

Do zaczynu dodać mąkę (zawsze wchodzi mi 650 g, a raz nawet to było mało), miód, sól i wodę z rozmieszanymi drożdżami. Można w wodzie rozmieszać też miód, drożdże szybciej ruszą (choć ja nigdy tego nie robię).  Zostawić do wyrośnięcia na 2,5 h (lub do czasu podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, wyrobić, podzielić na pół i uformować dwa bochenki (można jeden wielki, ja wolę dwa, jeden mozna dać w prezencie, zamrozić lub schować na później). Złożyć do koszyków (misek) wyłożonych ściereczką i obsypanych szczodrze mąką łączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 h. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni, wraz z piecem rozgrzewać blachę/kamień/garnek żeliwny (ja wciąż piekę na blasze, ale wiem, że kamień lub garnek dają świetne efekty). Do pieca włożyć rondel z wodą. A następnie ostrożnie wyłożyć chleb na blachę. Naciąć ostrym nożem. Piec 10 min w temp. 250 stopni (wyjąć rondel z wodą), 10 min. w temp. 220 stopni, dopiekać w temp. 200 stopni aż będzie rumiany, a postukany od dołu wyda głuchy odgłos. Studzić na kratce. Postarać się nie zjeść całego od razu.

*Mąka babuni z Biedronki, żadnej innej o tym numerze nie znam. Za to tą stosuję wszędzie tam gdzie napisane jest mąka chlebowa pszenna. Więc w sumie mogliby mi następnym razem zostawić paletę pod domem jak będą dowozić do Biedy. Zaoszczędzą mi noszenia ciężarów.



The best bread I've recently baked. I did it about three or four times during really short period (usually bread from one baking last in my kitchen for about one week, so I think that I've found the recipe about one month ago). I'm still delighted and under great impression. I found the recipe on a blog of a great admirer of the recipe but I can't find it at the moment. Here you can find the original recipe by Lu (Polish only). I wish to give you leaven and/or help with baking. But be careful, baking is addictive and has many side effects, aversion for bread from bakeries included. Bread from the photo was baked especially for my mum's birthday, that's the reason for special cutting.

Ingredients:

Sourdough
100 g rye leaven
100 g wheat flour (number 650, bread flour)
150 g lukewarm water

Mix, leave for 8-12 h in covered bowl (I cover it with dish towel)

Bread dough
sourdough
300 g lukewarm water
1 teaspoon honey
1 tablespoon salt
chestnut size piece of fresh yeast (can be replaced by instant yeast about 1/2 teaspoon).
600-650 g wheat flour

Method:
Add flour, honey, salt and water mixed with yeast to sourdough (my bread always takes 650g, once it was even not enough). You can add honey to water with yeast prior to pouring it into the dough, it make yeast to start working faster, but I never do it. Mix the dough. Leave for 2,5 h to rise (or to double its volume). Then knead the dough and form two loafs (or one big but I prefer two. You can always give remaining one as a gift or freeze it). Put into a bread rising basket or bowl covered with towel and floured for 1 1/2 h. In the meantime preheat the oven to 250 degrees with baking tin/pizza stone/cast-iron pot inside. A pan with water put into the oven . Bake in 250 degrees for 10 min. (the pan with water put  out of oven) in 220 degrees for 10 min. and in 200 degrees until brown and tapped at the bottom makes a dull thud. Cool on grillwork.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)