czwartek, 5 marca 2015

Zupa z selera / Celery soup

Robiłam ją sto lat temu. Była niezła, choć z uwagi na brak pora wiele straciła. No ale to tylko powód by zrobić ją kiedyś ponownie. Przepis znalazłam u Madame Edith i zmodyfikowałam w trakcie robienia.

Składniki:
 seler (cała bulwa)
2 marchewki
2 małe ziemniaki
1 pietruszka
150 g pora (biała część) - dałam białą cebulę, ale z porem byłoby o niebo lepsze
oliwa
woda

ziele angielskie
liść laurowy
kminek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Pokroić warzywa,wrzucić do garnka zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy i troszkę oliwy (lub masła), ugotować. W zależności czy zależy nam na kolorze czy niebardzo, wyjmujemy marchew (daje kolor ścierkowy), doprawiamy do smaku resztą przypraw. Podajemy z grzankami.



I did it quite a long time ago, so now I'm recollecting a recipe. I remember that it had been tasty but might be better if I had added leek instead of onion. It may be the reason to make it again properly. I found the recipe at Madame Edith's blog and modified while preparing.

Ingredients:
whole celery (root)
2 carrots
1 parsnip
2 small potatoes
150 g leek - I used onion but with leek it would be hundred times better
olive oil
water

allspice
bay leaves
caraway seeds
nutmeg
salt
pepper

Method:
Cut vegetables into cubes, add water allspice and bay leaves and few drops of olive oil (or butter), cook until tender. If you like to have nice colour of the soup (it would be brownish anyway) you can put out carrots. If not, blend everything, add the rest of spices to taste. Serve with crumbled bread.

2 komentarze:

  1. Trzeba wyważyć ilość ziemniaków. Nawet jeden dość mocno zagęszcza zupę.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)