poniedziałek, 2 grudnia 2013

Śledzie po ojcowsku/ My father's herring

Nazwa tych śledzi nie pochodzi przy tym od Ojcowa, skąd inąd bardzo przyjemnej miejscowości, ale od tego, że jest to przepis autorski mojego własnego ojca :)
Z wyglądu nieco przypominają salsę, ale są jej trochę zmodyfikowaną wersją (przy czym ojciec zarzeka się, że przepis wymyślił na zasadzie otwarcia lodówki i wrzucenia "co pod ręką" i ja mu akurat wierzę, gdyż znam go nie od dziś ;)) Zatem wszelkie podobieństwo do innych śledzi jest przypadkowe.

Składniki:
 śledzie - u mnie matiasy w oleju z Biedronki
2 papryki
1 papryczka ostra (ok. 2 cm)
1 cebula
1 koncentrat pomidorowy 190g
zioła prowansalskie i oregano

modyfikacje:
.można użyć zwykłych matiasów (najpierw nieco odmoczonych z soli)
keczupu zamiast koncentratu
innych ziół
ilość składników oczywiście też można dostosować do własnych potrzeb

Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, na niej przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, aż do zmięknięcia (ja zwykle dodaję troszkę wody, żeby się to częściowo poddusiło), potem dodać koncentrat, jeśli jest zbyt gęste troszkę rozcieńczyć wodą, dodać sól (oszczędnie, śledzie są słone), pieprz i zioła. Poczekać, aż masa trochę ostygnie i wymieszać z nią śledzie pokrojone na kawałki. Masa nie może być zbyt gorąca - wtedy śledzie rozlatują się, ani całkiem zimna, wtedy mniej nabierają aromatu.




My father's herring


Ingredients:
-        about 400g of herring (in oil or salted - if salted, put it into water for some time)
-     2 peppers
-          piece of hot pepper (about 2 cm)
-          1 onion
-          about 190 g of tomato purée (or ketchup)
-      Provencal herbs, oregano (you can use other green herbs, it makes different dishes, all tasty)

Put one tablespoon of olive oil onto a frying pan, put chopped onion and pepper and cook, you can add a bit of water to stew it until soft, add tomato puree, add salt (not too much – herring is salty itself), pepper and herbs. Wait until it is nearly cold, put herring into a sauce – when it is too hot fish tend to break into small pieces, when too cold – fish would not gain the aroma.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)