sobota, 12 lipca 2014

Karczek z kurkami w sosie śmietanowym/Pork's neck with chanterelles in cream sauce

Kolejne danie, w którym niewiele jest mojej zasługi. Zakupy zostały dla mnie zrobione, pomysł na danie podany na złotym talerzu.. Nic tylko wykonać.

Składniki:
karczek
kurki
cebula
śmietana
sól
pieprz (świeżo tłuczony)

Sposób przygotowania:
Kotlety z karczku lekko rozbić, posolić i popieprzyć, obsmażyć na patelni (wszystkie soki z mięsa zostaną w środku), następnie wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić w międzyczasie dodać kurki, dusić pod przykryciem aż kurki zrobią się miękkie (nie za długo), dodać śmietanę, pieprz, ewentualnie sól do smaku. Do naczynia wrzucić mięso, zalać sosem kurkowym, zapiec. 


The next dish, where nearly all the credit goes to someone else. Shopping was done for me, idea for the dish was served on a golden plate. I didn't have any choice.

Ingredients:
pork's neck (other pieces possible)
chanterelles
onion
cream
salt, pepper (freshly pestled)

Method:

Prepare the pieces of meat, sprinkle with salt and pepper, fry shortly on each side (all juices stay inside), fry chopped onion, add chanterelles then cook under cover until soft (not too long), add cream, pepper, maybe a bit of salt. Put the meat into a pot, add the sauce, and bake for a while.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)