Po raz pierwszy piekłam całego kurczaka, trzeba przyznać, że jest to ciekawe doświadczenie i następnym razem na pewno wcześniej go wyjmę z pieca, bo jednak pierś wyszła troszkę za sucha. No ale na pewno będę nadal eksperymentować, o ile uda mi się kupić całego kurczaka, co statnio nie jest proste w mojej okolicy, chyba, że wstanie się wcześniej i skoczy na plac zanim całe mięso zostanie wykupione ;)
Składniki:
kurczak w całości
marchewka
pietruszka
seler (ja używam korzeniowego, w oryginale jest naciowy, ale korzeń jest bardziej aromatyczny)
czosnek
cebula
cytryna
zioła: tymianek, majeranek (mozna dać inne np. rozmaryn, szałwię)
białe wiano
Sposób przygotowania:
Pokroić warzywa w słupki, cebulę w ćwiartki (nie trzeba obierać, wystarczy porządnie umyć), na dno brytfanki dać troszkę oleju, położyć na to warzywa, kurczaka posolić, popieprzyć, do środka włożyć tymianek i majeranek oraz nakłutą nożem cytrynę, ułożyć na warzywach, podlać odrobinę białym winem, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (następnym razem spróbuję stare dobre 180 ;)) po godzinie na każdy kilogram mięsa.
For the first time, I've prepared a whole chicken, it's interesting experience and now I know that next time I will take it out of the oven earlier because a chicken breast was too dry. I will make experiments with anyway, if I could buy a whole chicken, which isn't easy in my area, I have to wake up earlier and go to the market before all chicken will be sold out ;)
Ingredients:
whole chicken
carrot
parsnip
celery (I use root, in original recipe there are celery stalks, but the root is more aromatic)
garlic
onion
lemon
spices: thyme, marjoram (you can put other e.x. rosemary, sage)
white table wine
Method:
Cut vegetables into matchsticks, onion into quarters (you don't need to peel the vegetables, if you wash then properly), pour few drops of oil to a roasting tin, put vegetables. Sprinkle the chicken with salt and pepper, put spices inside, prick the lemon with the sharp end of knife and put it also inside the chicken, put chicken on vegetables, pour few drops of wine. Roast in 200 Celsius degrees (next time I will try good old 180 degrees) one hour for each kilo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)