niedziela, 13 lipca 2014

Krem z czarnej porzeczki/Black currant curd

Miałam w domu pół kilo czarnej porzeczki, której nie zdążyłam przerobić od razu, bo miałam egzamin i zamiast siedzieć w kuchni, siedziałam nad książkami. Egzamin minął, a ja zaczęłam się obawiać, że zaraz cała porzeczka wyląduje w koszu. Pomyślałam więc, że skoro można curd z cytryny, skoro można z rabarbaru, to właściwie czemu nie z porzeczki? Proporcje niestety będą mocno na oko, bo tak też robiłam.

Składniki:
porzeczka (u mnie około pół kilo)
sok z cytryny
2 jajka, 2 żółtka
woda
cukier
mąka ziemniaczana 
łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
Porzeczki zalać wodą tak tylko żeby przykryło, zagotować w garnku z grubym dnem lub na parze, zmielić blenderem (lubię mieć malusie farfocle owoców w kremie, jak ktoś nie lubi, można przecedzić przez sitko, wyciskając co się da), do miski wrzucić jajka i żółtka i dokładnie rozbełtać, tak żeby nie pływały nitki białka, bo się zetną same i będzie jajecznica, jajka dodać do wystudzonych porzeczek, dodać cukier (ja dałam około pół szklanki, co było jak ma mój gust za dużo, więc dodałam soku z końcówki cytryny) i około łyżki mąki ziemniaczanej, ponieważ jednak płynu było trochę za dużo (jakieś 2x więcej niż normalna porcja lemon curdu) to dodałam jeszcze jedną łyżkę mąki, gdy wszystki zaczęło gęstnieć dodałam łyżkę oliwy i mieszałam do całkowitego zgęstnienia.

Planuję podać na kruchej tarcie z lodami śmietankowymi (ale czekam na przybycie kuzyna z zaproszeniem na ślub, myślę że okazja w sam raz :))




I had a 0,5 kilo of blackcurrant at home, which I couldn't prepare earlier because I had an exam, so instead of sitting in the kitchen I had to sit over my books. The exam had passed and I started to be afraid that I will have to throw out all blackcurrant. So I thought that if I can make a curd from lemons and from rhubarb, why not a blackcurrant? Proportions are not strictly measured, I've just made it more or less like it the recipe.

Ingredients:
blackcurrant (about 0,5 kg)
lemon juice
2 eggs, 2 egg yolks
water
sugar
potato flour
tablespoon olive oil

Method:
Pour water into the pot (with thick bottom or put over a bowl with boiling water) with blackcurrant, just to cover them, boil it, leave to cool down and blend it (I like small pieces of fruits in my curds, if you don't, you can just press them trough the sieve). Put eggs into a bowl and beat them until no whites could be seen (those left whites tend to curdle in curd and make scrambled eggs from it ;)). Add eggs to cooled blackcurrant, add sugar (I've put about half glass of it and it was too much for me, so I've ass a lemon juice from the end of the lemon) and about 1 tablespoon of potato flour, but because it was too watery anyway (not very surprising, as it was about two times more than normal portion of lemon curd), I put one more tablespoon of potato flour. When it started to thicken I put 1 tablespoon of olive oil and stirred until thick.

I'm planning to serve it on shortcrust tart with ice cream (but I'm waiting for my cousin, who is going to come to invite me for his wedding, I think that's a good occasion for my tart ;))

1 komentarz:

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)