sobota, 16 marca 2019

Rotolo(lo) ze szpinakiem i dynią Jamiego Olivera

Kolejne wege danie. U nas występuje pod nazwą lolo. Jakbym wiedziała ile z tym roboty to hmmm... chyba bym się nie zdecydowała. Choć w sumie jak już się wypracowało metodę to szło całkiem nieźle. Tyle tylko, że została potworna ilość garów do mycia. Zrobione ściśle według przepisu (ze świeżej lasagne) powinno być nieco prostsze. Z drugiej strony ciężko o to na codzień u nas w sklepach, a z zagniataniem i wałkowaniem ciasta na makaron roboty może nie dużo, ale i tak więcej niż ze sparzaniem płatów lasagne.

Przepis pochodzi z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie"



Składniki:
1 dynia piżmowa (u mnie hokkaido, bo akurat taką miałam)
1 czerwona cebula
oliwa
1 łyżeczka suszonego tymianku (nie miałam, dałam zioła prowansalskie, ale nie do tego co w oryginalnym przepisie)
500 g mrożonego szpinaku (miałam dwie duże wiąchy świeżego)
1 gałka muszkatołowa do ścierania
4 ząbki czosnku
1 słoik 700 g passaty (litrowy słoik domowego przecieru pomidorowego - odparowanego z dodatkiem ziół prowansalskich i ząbkiem czosnku)
6 dużych świeżych płatów lasagne (dałam suszone, takie jakie miałam i użyłam tyle by w miarę zużyć składniki i zmieścić się w naczyniu)
50 g fety
20 g parmezanu (dałam pecorino, bo akurat miałam)

Sposób przygotowania:
(mój sposób) Upiec dynię w piekarniku (my dodajemy trochę wody na dno, dynia częściowo się piecze a częściowo gotuje. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (tu można dodać ten tymianek, który nam się popsuł, więc go nie daliśmy), do podsmażonej cebuli dodać szpinak, gotować aż będzie miękki (przy mrożonym oczywiście krócej, około 10 minut). Po odparowaniu całego płynu zdjąć garnek ze szpinakiem z ognia. Miąższ dyni rozgnieść widelcem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, tak samo doprawić szpinak. Pokroić czosnek na cienkie plasterki, podsmażyć na oliwie, dodać passatę lub przecier i podgotować, passatę krótko tylko do złapania aromatu przypraw, przecier aż odparuje (w tym miejscu można dodać zioła prowansalskie jeżeli nie dało się tymianku wcześniej). Passatę wlać do żaroodpornego naczynia. W płaskim rondlu sparzyć płaty lasagne tak by dały się zwijać, podzielić każdy wzdłuż na pół, na wierzchu położyć dynię, na to szpinak, posypać fetą, zwinąć i umieścić na sztorc w pomidorach  i tak do końca dyni, szpinaku lub objętości garnka. Całość posypać parmezanem, zapiec ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, najlepiej na dolnej półce, ale na środkowej też wyjdzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)