sobota, 9 sierpnia 2014

Bakłażan nadziewany warzywami i fetą/Aubergine stuffed with vegetables and feta cheese

Miałam ochotę na bakłażana, ale jakiegoś lżejszego niż zwykle, więc mięso mielone odpada, kurczaka dopiero jadłam 3 dni z rzędu, wychodzi na to, że znów wege. Ok, może być wege. W każdym razie esperyment się udał, pacjent przeżył (czyli w tym wypadku ja ;)).


Składniki:
bakłażan (u mnie 2 małe)
cebula
papryka
pomidor
papryczka jalapeno
pieprz
czosnek
sól
ser feta
zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i poczekać aż puści sok, zmyć płyn, bakłażana wydrążyć, pozostawiając ok 1 cm miąższu, połówki podsmażyć na oliwie (uwaga, wchłania tłuszcz jak gąbka), bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć cebulę i paprykę, dodać pokrojony w kostkę miąższ wycięty z bakłażana, pomidora, papryczkę jalapeno, czosnek, przyprawy i natkę pietruszki, to wszystko gotować do miękkości. Na koniec dodać fetę (ja miałam sałatkową, stąd dodałam ją na końcu, żeby się nie rozmaśliła), całość zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni.

I felt like eating aubergine, but rather lighter than usual, so no minced meat, chicken also was on the menu for the past 3 days - it means vege again, Ok, I have nothing against vege dishes. The experiment was successful, the patient is still alive (in this particular situation I was the patient ;))

probably it's not the tastiest picture of this dish, but it's the lunchbox version




Ingredients:
aubergine (I had 2 small)
onion
pepper
tomato
jalapeno pepper
slat, pepper
garlic
feta cheese
parsley

Method:
Cut aubergine in halves, sprinkle with salt, wait until the drops of water appear on the surface, then wash the aubergine, hollow out the aubergine leaving about 1 cm thick flesh. Fry the halves on a pan, be careful with oil, it can absorb any amount, put the fried aubergine into a heatproof pot. On the pan fry onion and pepper, then add the rest ingredients without feta cheese and cook until soft, add the feta cheese (I had a salad version, so I have to add it at the end, that it wouldn't melt - I know it's not the real one, but it is like 4 times cheaper), bake aubergines in the oven in 180 C degrees.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)