Nigdy wcześniej nie robiłam racuchów na drożdżach, ale zostało mi smętne 20g, którym mijał termin ważności, no to poszukałam w necie - zabijcie mnie, nie mogę teraz znaleźć tego przepisu, wiem, że pochodził z jakiegoś bloga, teraz próbuję go odtworzyć. Jeżeli znajdzie się ktoś, kto znajdzie w tym przepisie ślad swojego (może to być nikły ślad - racuszki robiłam przed urlopem) niech się zgłasza :)
Składniki:
20 g drożdży
250 g twarogu
1 jajko
szklanka i trochę mleka (1 szkl. z przepisu to było mało)
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2,5 szklanki mąki
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie wątpliwości należy stosownie operować mąką i mlekiem ;)
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem i zostawić na chwilę pod przykryciem by "ruszyły", gdy na wierzchu pojawi się pianka mozna dodać resztę składników i wymieszać na ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 0,5 h. Rozgrzać patelnię, mozna dać kroplę oleju, nakładać lyżką, smażyć po obu stronach. Smażą się bardzo krótko, trzeba uważać by nie przypalić.
I've never made the pancakes on yeast before, but then I had sad expiring 20 g of yeast, so I searched through the Internet - kill me, but I can't find this recipe again, I know it came from a blog, now I'm trying to reconstruct the recipe - it's difficult, I prepared the pancakes before my holidays.
Ingredients:
20g fresh yeast
250g Polish white cheese (you can use cottage cheese or philadelphia cheese or ricotta, our cheese is somewhere in between)
1 egg
1 + ab. 1/5 glass milk
3-4 tablespoons sugar
2 teaspoons of vanilla sugar (actually I'm using cheaper synthetic version - vanilin sugar)
2,5 glass flour
Batter should look like a cream, not too thick, if it is, you can add more milk.
Method:
Blend yeast with warm milk and sugar and leave it under cover for a while to start working, when you find a froth on a layer, add the rest of the ingredients, blend them and leave for at least 0,5 h under the cover. Heat a pan, put few drops of oil, put the batter on the pan with tablespoon, fry on both sides. Be careful, it's easy to burn them.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)