sobota, 10 grudnia 2011

Filet de porc Bourguignon

Innymi słowy potrawa z polędwiczek wieprzowych inspirowana słynnym Boeuf Bourguignon. Jeśli dramatycznie okaleczyłam w ten sposób język francuski to bardzo przepraszam wszystkich, którzy go znają za ową niedogodność (lub przyczynę oślepienia ;)), jest to niestety język dla mnie całkowicie obcy.
Składniki:
Polędwica wieprzowa
2 marchewki
pietruszka
1 cebula w piórka
można i seler korzeniowy (akurat nie mieliśmy)
czerwone wino
mąka, sól, pieprz, olej

+patelnia, garnek

Sposób przygotowania:
Polędwicę pokroić w plastry, osolić, obtoczyć w mące. Mięso obsmażyć na oleju, zdjąć i na ty samym tłuszczu obsmażyć warzywa. Mięso i warzywa wpakować do gara, podlać winem (prawie szklanka) i popieprzyć. Dusić, aż będzie miękkie i pyszne. 

Moja koncepcja zakładała przyprawienie całości tymiankiem, ale w tym przypadku do mnie należała wyłącznie praca koncepcyjna, zaś wykonanie do mamy. Mama uznała, że bez jest wystarczająco dobre (albo zapomniała dodać, ale rzeczywiście było zacne).

1 komentarz:

  1. Francuski jest mi też obcy, ale dobre jedzenie nie ;) a to się do takich zalicza!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)