Ta w gruncie rzeczy prosta sałatka świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach, gdzie liczy się szybkość przygotowania. Tylko kilka jej składników należy wstępnie przygotować przed wrzuceniem do miski. A zawsze cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Tym razem mimo, iż przygotowana była w ramach Konkursu Kuków Krakowskiego Yacht Clubu, to ledwo, w postaci smętnych resztek, doczekała do przedstawienia do oceny komisji konkursowej.
Składniki:
(według kolejności dodawania - sałatka jest warstwowa)
seler ze słoika
kukurydza
ananas z puszki (pokrojony w kostkę)
szynka 20-30 dag
1-2 jabłka w kostkę
majonez
śmietana
por
Sposób przygotowania:
Składniki według podanej kolejności kłaść do michy, warstwę jabłek posmarować z wierzchu majonezem, a następnie majonez śmietaną, wierzch udekorować jeszcze zielonymi, ale już niełykowatymi plastrami pora. Można oczywiście użyć też całkiem białej części pora, ale wtedy nie ma już tego fajnego efektu oczu kosmity :)
W konkursie wystąpiły jeszcze kanelki mojego autorstwa oraz jak przystało na przewidującego kuka - zestaw na chorobę morską - chrupki kukurydziane z colą.
Sałatka zwyciężyła w dziale dań na zimno, natomiast w kategorii deserów, kanelki zwyciężyć nie mogły, bo przyniesione były z domu. Wprawdzie jeszcze ciepłe, ale jednak niedostępne przeciętnej jachtowej kuchni, w której nie ma piekarnika. Nie szkodzi, otrzymałam nagrodę publiczności, która zmiotła moje produkty w mgnieniu oka.
Bardziej szczegółowa relacja, gdy dostanę zdjęcia, robione przez innych uczestników Konkursu.
Nagroda Publiczności niech będzie najlepszą rekomendacją :)
OdpowiedzUsuńWilczyca Morska