wtorek, 20 października 2015

Smażony śledź

W sumie żadna filozofia, ale ze statystyk wnoszę, że najwięcej ludzi szuka przepisów na proste dania, co w sumie chyba nie jest niczym dziwnym, bo ten kto gotuje dużo, zawsze sobie coś rozkmini, a od czegoś trzeba zacząć.



Składniki:
śledzie
sól
mąka
olej

Sposób przygotowania:
Śledzie wypatroszyć umyć osolić, zostawić na noc (lub dzień) w lodówce - minimum kilka godzin. Przed smażeniem opanierować w mące, smażyć na gorącym oleju (można sprawdzić temp. oleju wrzucając grudkę mąki, gdy są bąbelki dookoła, olej jest wystarczająco gorący). Najważniejsza jest temperatura oleju, zimny wsiąknie w rybę i wszystko będzie fatalne. Smażyć na wolnym ogniu (smażenie na ostrym ogniu spowoduje, że wierzch się spali, a środek będzie surowy). Jak już wspomniałam, warto jeść śledzie, również świeże, nie tylko marynowane :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)