wtorek, 20 października 2015

Szczupak duszony w cebuli i czosnku

Kolejny z klasycznych przepisów moich rodziców. O ile pamiętam danie powstało z potrzeby chwili podczas któregoś z rejsów mazurskich podczas których rodzice jedzą głównie ryby. W Małopolsce o to raczej trudno. Duże szczupaki często nie są wybitne w wersji smażonej, bo jako duże ryby nie mają miękkiego, pysznego mięsa. Potrzebny jest inny sposób przygotowania, aby wydobyć z niego wszystko co najlepsze. Duszenie właśnie to potrafi! Zatem dusimy.



Składniki:
szczupak (duży będzie w sam raz, u nas 2,5 kg)
olej
4 cebule
8 ząbków czosnku
sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej szczupaka sprawić i osolić. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć na lekko złoto, dodać 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, podsmażyć. Wrzucić dzwonka szczupaka, podlać trochę wodą, przyprawić pieprzem i przyprawą, przykryć, dusić do miękkości. Na koniec dodać wyciśnięte 3 ząbki czosnku, zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)