poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Masełko czosnkowe

Najlepszym dodatkiem do grilla, cieszącym się niezmiennie największym powodzeniem (i na ciepło i na zimno) jest masełko czosnkowe. Przygotowanie trwa może 2 minuty, jeśli oczywiście nie zapomnimy wcześniej wyciągnąć masła z lodówki, a efekt bajeczny.

Składniki:
masło (82% tłuszczu musi być - mixów nie uznajemy)
czosnek
vegeta
+ miseczka  wyciskacz do czosnku

Sposób przygotowania:
Miękkie masło (odstane bez lodówki jakiś czas) wsadzić do jakiejś miseczki, do masła wcisnąć czosnek wedle życzenia - tym razem było to pół gigantycznej główki, normalnie nawet do całej główki (ale czasem i masła jest więcej - kostka typu osełka zamiast zwykłej 200g), doprawić vegetą do smaku, wymieszać wszystko. Warto gotowe masełko uformować w coś w rodzaju kostki (a przynajmniej coś o płaskiej powierzchni) i przechowywać w lodówce - masło wtedy nie zjełczeje.

To jeden z hitów naszych imprez grillowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)