piątek, 25 listopada 2011

Tarta grzybowo-brokułowa

Typowy przepis z tylnej ścianki.To znaczy z konieczności zużycia produktów, które za chwilę zaczną spiskować, wbiją się na niepodległość i będą chciały przejąć władzę nad światem. Wiadomo, każdy takie miewa w swojej lodówce. W naszym przypadku główną postacią przyszłego buntu były grzyby w zalewie. Mama nie wzięła okularów i trwając w przekonaniu, że kupuje grzyby marynowane, kupiła wieki litrowy słój grzybów w wodzie,  dodatku należących w większości do gatunków powstałych po to by nie miały smaku, jak pieczarki czy boczniaki (które smak nabywają przez odpowiednie przygotowanie).

Traf chciał, że lodówkę zapełniało również ciasto francuskie nocą ćwiczące już Marsyliankę oraz mozzarella przemyśliwująca czy lepiej brać przykład z Rzymian czy Mussoliniego skoro wszyscy skończyli marnie. Do tego dodałam brokuły niemyślące o rewolucji z uwagi na stan głębokiego zamrożenia i można było tworzyć tartę.
Składniki:
Ciasto francuskie (u mnie z Biedronki)
Grzyby z wody w słoiku litrowym (nadadzą się świeże pieczarki czy boczniaki)
Opakowanie mrożonych brokułów
Dwie cebule (duża i mała)
6 małych ząbków czosnku (spokojnie można było dać nawet więcej)
Opakowanie mozzarelli SM Skierniewice (czyli nie z solanki a po prostu z folii, wychodzi jej dość dużo, nie wiem czy ktoś jeszcze taką robi), ale w gruncie rzeczy obojętne jaka, można zastąpić zwykłym serem, sosem z jajka i śmietany lub beszamelem
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Ciasto rozłożyć na formie, na głębokiej patelni zeszklić cebulę i dodać do niej grzyby, w międzyczasie ugotować brokuły (można lekko al dente) i dodać do zawartości patelni. całość osolić (całkiem sporo), popieprzyć i wcisnąć czosnek. W międzyczasie wstępnie upiec ciasto (można na wierzch wrzucić groch, żeby nie wstało lub po prostu nakłuć je widelcem dość gęsto). Na podpieczone ciasto wrzucić zawartość patelni, na wierzch ułożyć plastry mozzarelli, posypać je pieprzem i gałką. Piec w 180 stopniach aż zarumieni się z wierzchu. 
tarta przed włożeniem do pieca
Ze względu na naprawdę bezsmakowe grzyby zjedliśmy z keczupem, nawet 6 ząbków czosnku nie pomogło ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)