piątek, 3 czerwca 2011

Tarta ze szparagami

Postanowiłam kupić wczoraj szparagi skoro się sezon kończy i to już pewnie ostatnie, a że w domu było jakieś ciasto francuskie to zdecydowałam się na tartę ze szparagami.


Składniki:
ciasto francuskie (używam świeżego z Biedrony)
szparagi zielone
pomidor
3 jajka
białe wino
masło
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

+ forma do tarty/tortownica, papier do pieczenia (lub pergamin w który jest owinięte ciasto :D)

Sposób przygotowania:
Na formie do tarty rozłożyć papier (można nie, ale wtedy trzeba intensywniej myć formę już po fakcie), rozwinąć ciasto na formę. W międzyczasie rozgrzać masło na patelni wrzucić szparagi chwilkę podsmażyć i polać winem (taki hmm chlust większy), na ciasto rozłożyć szparagi i plastry pomidora (jak dla mnie może być bez pomidora, ostatnio nie przepadam za ciepłymi pomidorami), białe wino spod szparagów pomieszać z jajkami i śmietaną, posolić, popieprzyć i ogałkować (gałka jest intensywna w smaku - ostrożnie), wrzucić do piekarnika zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta (u mnie 200 stopni, ok. 20 minut). Wyjąć, pokroić i pożerać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)