niedziela, 29 maja 2011

Szarlotka z rabarbarem

Ciasto zrobione na imprezę na specjalne zamówienie. Ledwo doczekało przybycia zamawiającej, a i to tylko dzięki biciu po łapach :D
Przepis na ciasto to babciny przepis na szarlotkę, oczywiście z nadzieniem rabarbarowym zamiast jabłkowego.

Skład:
0,5 kilo mąki
25 dag masła
2 jajka
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
+ nadzienie: rabarbar w kostkę mieszany z cukrem w proporcjach na oko :)

Sposób przygotowania:
Wszystko połączyć na jednolitą masę. Podzielić na dwie części, jedną część (na spód) nieco większą. Wrzucamy nadzienie tak by pokryło całe ciasto. Przykryć drugą częścią. Wychodzi na normalną szarlotkę w kwadratowej blaszce lub na takie trochę brakujące w dużej. Zwykle robię w dużej, a ciasto górne ścieram na tarce na wierzch. Piec w 200 stopniach 45-50 min lub do suchego patyczka (który oczywiście ocenia się na oko, bo patyczek wsadzony do rabarbaru zawsze będzie mokry).

Oczywiście zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo wtrąbili całe ciasto, ale może komuś z gości się udało (tak, to znaczyło, jak ktoś ma zdjęcie ciasta to poproszę).

Hmmm wychodzę tu na jakąś piekarkę, a ja naprawdę wolę gotować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)