poniedziałek, 23 maja 2011

Cytrynowa mamba w kremie

O co chodzi?
oryginalne zdjęcie pochodzi z: wikipedia.pl (Mamba pospolita)

Nie! Nie o to.
Panie i Panowie przedstawiam Lemon curd
czyli krem cytrynowy - kwaśny, orzeźwiający i pyszny a w dodatku dziecinnie prosty :) Przepis na odchudzonego lemon curda (olej zamiast masła) za blogiem Moje Wypieki z moimi modyfikacjami.

Skład:
3 cytryny (skórka oraz sok)
2 żółtka
2 jajka 
150g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju bez wyraźnego smaku (ja dałam z pestek winogron, tradycyjnie masło)

+ garnek z grubym dnem/do kąpieli wodnej/płytka do nieprzywierania

Sposób przygotowania:
Mąkę ziemniaczaną rozbełtać z odrobiną soku z cytryny w sposób jak do zasmażki (by nie zrobił się glut, tylko mąka ładnie się rozpuściła). Cytryny, jajka, żółtka i cukier razem z rozbełtaną mąką ziemniaczaną umieścić w garnku i gotować ciągle mieszając! do zagotowania, a potem jeszcze 2 minuty, dodać łyżkę oleju/masła i gotować kolejne dwie minuty. Powstały krem przelać do słoiczka (taki poniżej pół litra wystarczy), Dorotka z Moich Wypieków pisze, że można przechowywać przez tydzień - u mnie zmieszany z mascarpone na drugi dzień trafił do tortu. Po torcie w błyskawicznym tempie nie zostały nawet okruszki.

2 komentarze:

  1. robiłam podobny w towarzystwie ciasteczek lawendowych :) podoba mi się nazwa Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, dziękuję :) Też ją lubię (nieskromnie).

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)