Parę dni temu zrobiłam botwinkę, pierwszą w tym roku i zapewne jedną z ostatnich (jeśli nie ostatnią) bo buraki już miała spore, takie lubię najbardziej. Tak to jest, wyjechać gdy świat budzi się do życia.
Skład:
skrzydełka z kurczaka (może być inne mięso, zależy czy woli się wywar bardziej intensywny czy delikatny)
marchewka
pietruszka (korzeń)
kawałek selera
kawałek selera
cebula
2 pęczki botwinki
+ 1 "stary" burak (polepsza esencjonalność zupy)
+ 1 "stary" burak (polepsza esencjonalność zupy)
kwasek cytrynowy
Garnek ok. 3l
Przygotowanie:
Ugotować mięso na wywar, posolić gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, można dać też kawałek selera, następie wkroić botwinkę - buraki w kostkę plus liście oraz dużego buraka. Zalać wodą do wysokości uszu, wsypać kwasek cytrynowy, ja sypię na oko pewnie ok. łyżeczki, gotować do miękkości warzyw. Posolić do smaku (ile trzeba, jeśli trzeba), doprawić zgodnie z własnym smakiem np. śmietaną (ja jem czystą).
Można podać z koperkiem.
Można podać z koperkiem.
Beet root and leaves soup
Broth for soup
-
2 carrots
-
1 parsley root
-
piece of celery root
-
1 small onion
-
2 chicken wings/1 tablespoon of
butter (vegetarian version)
Additional ingredients
-
bunch (3-4) of young beetroots
with leaves
-
1 fully grown beetroot
-
citrone acid (pinch)/tablespoon
of lemon juice
-
salt
dill – for garnish
eggs/potatoes – for serving
For broth: Put chicken wings into a pot, add water
and cook until tender, add vegetables and cook until soft, add salt. If you use
butter instead of chicken wings start with cooking vegetables, then add butter.
Cut beetroots into cubes about 1cm and leaves into
pieces about 1 cm wide, put into a pot and cook until soft, in the meantime add
citron acid or lemon juice (it preserve beautiful colour of the soup). Before
serving garnish with dill. Serve with eggs or cooked potatoes.
Jeśli nie dodaję śmietany, to sypię dużo pieprzu. Wtedy jest zjadliwa :)
OdpowiedzUsuńok