poniedziałek, 7 września 2015

Dżem z czerwonej porzeczki

Jeżeli ktoś z Was zastanawia się jaki prezent przygotować bliskim na przykład z okazji Waszego ślubu, gorąco polecam zrobienie koszy z przetworami. Sama spędziłam parę dołujących godzin próbując wyszukać pomysłów na sensowny prezent i nic. Popularne kosze obfitości raczej odpadały w przedbiegach, bo po pierwsze, seriously, kto chce dziś otrzymać parę kilo słodyczy (może poza dziećmi), tym bardziej jeśli "teściowe" pół roku się odchudzały z powodu imprezy, a generalnie i tak nikt specjalnie nie jada słodkiego. Jakieś grawerowane platery, hmm tja kolejny kurzołap, którego nie ma gdzie wsadzić (chyba, że drewniany, to w sam raz będzie na opał). Najbardziej spodobał mi się pomysł ze słoikami miodu, a od niego już bliska droga do własnoręcznie robionych przetworów. Poza tym, jeżeli nie pozabijacie się z przyszłym współmałżonkiem przy iskaniu porzeczek i agrestu, to jest szansa, że będziecie żyć długo i szczęśliwie ;) Rodzice docenią gest niezależnie od tego czy przetwory okażą się być smaczne :)

Z tego też powodu moje tegoroczne przetwory, choć robione już od maja, mogą pojawiać się dopiero teraz (i tak nie zdążyłam zrobić im zdjęć przed wydaniem, więc ratuję się próbkami kontrolnymi które mi zostały).



Dziś na obiad racuchy drożdżowe z tego przepisu z dżemem z czerwonej porzeczki. Słoiczek z porcją na jeden ząbek w sam raz na jeden posiłek :)

Składniki:
czerwona porzeczka
cukier
proporcja: na kilo porzeczki, pół kilo cukru

Sposób przygotowania:
Odszypułkować porzeczkę, zasypać cukrem, poczekać aż puści sok, zagotować, można pomóc owocom blenderem, żeby szybciej się rozeszły (nie za mocno jeśli chcecie by w dżemie pływały kawałki owoców. Czerwona porzeczka ma dużo naturalnej pektyny, więc konsystencję jak na zdjęciu osiąga się bardzo szybko (zależy od ilości dżemu) bez żadnych dodatków typu żel-fix. Można to sprawdzić najpierw wsadzając mały talerzyk na chwilę do zamrażarki, a następnie wylewając na niego kroplę dżemu, jeżeli się zetnie (lub osiągnie pożądaną konsystencję można przelewać do słoiczków). Słoiczki należy wyparzyć, wlać gorący dżem, pasteryzować w piekarniku lub w garnku z wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)