niedziela, 3 maja 2020

Pizza melanzana, pizza z bakłażanem

Z moimi pizzami zawsze jest coś nie tak. Chleby to dla mnie pestka w porównaniu do dobrej pizzy. Wszystko fajnie - ciasto drożdżowe jest łatwe, pizzowe nawet przyjemne w obróbce. Nagrzewanie piekarnika do granic możliwości z blachami w środku to dla mnie żadna nowość - to samo robię przy chlebie, ale zrzucenie pizzy do pieca to dla mnie etap nie do przejścia, zawsze coś się nie uda. Najlepsze co mnie spotkało to ciasto pofałdowane, najgorsze to jakieś dziurawe ufo. A nie - najgorsze to rozciapciany glut z ciasta i sosu pomidorowego. Tyle że tego gluta uratowałam dość sprawnie i zrobiłam z niego pyszne pomidorowe ciasto pizzowe, które już tylko w stanie pofałdowanym trafiło do pieca. 

Użyłam przepisu na ciasto z bloga Moje Wypieki zastępując semolinę zwykłą mąką pszenną typ 650.



Składniki:

na ciasto
3,25 szklanki mąki pszennej typ 650 (zgodnie z przepisem 2,5 szklanki maki pszennej i 0,75 szklanki semoliny)
1,25 szklanki letniej wody (chyba przez przypadek dałam jedną szklankę i też wyszło)
2 łyżki oliwy (dałam olej rzepakowy bo miałam pod ręką)
1,5 łyżeczki soli
16g drożdży świeżych lub 8g drożdży suchych

na wierzch
passata pomidorowa (użyłam domowego przecieru z pomidorów lima) z solą, pieprzem, czosnkiem i oregano
bakłażan obrany w zebrę i pokrojony w plastry
ser mozzarella (lub feta, z oboma smakuje dobrze)
czarne oliwki
zielona pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki na ciasto. świeże drożdże można wcześniej rozkłócić z wodą i łyżką mąki, ja zwykle rozpuszczam je w wodzie wlanej do ciasta zanim wymieszam tę wodę z resztą składników. Przykryć miskę i zostawić ciasto do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury z blachą do pieczenia pizzy w środku. W tym czasie podsmażyć na patelni bakłażana, pokroić oliwki i ser oraz pietruszkę i przygotować sos pomidorowy z passaty. Po wyrośnięciu zrobić z ciasta trzy kule i rozwałkować na placek pizzowy z cieńszym spodem i odrobinę grubszymi brzegami. Posmarować ciasto pomidorami i teleportować do gorącego piekarnika. Piec przez 15 minut. Po tym czasie obłożyć ciasto składnikami wierzchu i zapiekać kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści ale nie zgumieje. Feta się nie rozpuszcza. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)