wtorek, 2 czerwca 2020

Kurczak bij i wiej Jamiego robiony pod przykryciem

Przepis w zasadzie ten sam (Jamie Olivier "Gotuj sprytnie jak Jamie"), tylko sposób pieczenia inny - w naczyniu żaroodpornym z przykrywką całość częściowo dusi się a częściowo piecze. Kurczak dobry, ale jednak pomidory na ciepło to nie mój smak. Trochę zmieniłam proporcje w związku z posiadaniem tylko trzech udek.

Składniki:
3 udka kurczaka
2 pomidory
po pół papryki czerwonej i żółtej
1 duża czerwona cebula
4 ząbki czosnku (miałam malutkie)
2 łyżki posiekanego  świeżego tymianku (dałam suszoną macierzankę)
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Podzielić kurczaka na udka i pałki (łatwiej podawać), pokroić warzywa w cząstki, czosnek dać razem z łupinką (jest bardziej aromatyczny), przyprawić. Piec w temp. 180 stopni ok. 1,5h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)