Ten przepis jak zwykle powstał przypadkiem. W lodówce siedział już od paru dni jarmuż i rozpaczliwie domagał się przerobienia, na blasze tkwiła upieczona dynia zajmując pół kuchni, a mnie ogarniała coraz większa irytacja, że najpierw potykam się o dynię, a potem oglądam smutny jarmuż, z którym nie wiem co zrobić.
Składniki:
jarmuż
pieczona dynia hokkaido (może być po prostu z masłem lub z przyprawami: papryką w płatkach i czosnkiem, choć do sałatki lepsza jest z samym masłem)
kilka suszonych pomidorów (ja używam suchych, moczonych w wodzie)
garść słonecznika
oliwa
ocet balsamiczny
papryka chilli lub inna ostra w płatkach
pieprz kolorowy świeżo tłuczony
sól
Sposób przygotowania:
Jarmuż sparzyć lub ugotować (zależy od jarmużu, młode górne listki mogą być jedzone całkiem na surowo, pozostałe sparzone, a gdy macie taki z kawałkami łodyżek, jaki można teraz dostać pakowany w sklepach, bez obgotowania się nie obejdzie). Odcedzić, wystudzić, dodać pokrojoną w kostkę dynię i suszone pomidory, do oliwy wlać trochę octu balsamicznego (robię to na oko, ale wychodzi tak około 1-1,5 łyżeczki octu na ok. 1/3 szklanki oliwy) do oliwy dodać przyprawy, wymieszać polać sałatkę, posypać słonecznikiem.
Może spokojnie leżeć chwilę w lodówce, a nawet być podana na drugi dzień.
This recipe came to my mind as always by accident. The curly kale was kept in a fridge from few days and already started crying to be processed. On a baking tin I had baked pumpkin, occupying half of the kitchen, and I was more and more irritated, when I had been having to walk around it, and then watching in the fridge the sad curly kale and having no idea what to do with it.
Ingredients:
curly kale
baked pumpkin hokkaido (may be baked just with butter or with spices: chilli pepper, garlic, but I think for this salad better is one only with butter),
few dried tomatoes (I use without olive, and I soak them in water first)
handful sunflower seeds
olive oil
balsamic vinegar
chilli pepper (or another hot) flakes
mixed pepper (black, red, green, white - if you don't have black is enough)
salt
Method:
Scald or cook the curly kale (it depends on kale you have, young small leaves could be eaten raw, the rest scalded, but if you have leaves together with stalks, it would be better to cook them). Drain and leave to cool down, add pumpkin cut into cubes, dried tomatoes in pieces. Add balsamic vinegar to the olive oil (about 1-1,5 teaspoon of vinegar to about 1/3 glass olive oil), add spices, stir, and pour over the salad, sprinkle the sunflower seeds on the top.
You can keep it in a fridge for few hours or even serve next day.
sałatka z dynią to coś dla mnie, super propozycja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) sałatka też powinna być dobra z sałatą lodową lub rukolą, choć do rukoli dodalabym jeszcze mozarellę
UsuńSAŁĄTKA BOSKA! Więcej przepisów sałatkowych proszę :D!
OdpowiedzUsuńW.Cz.
Jako W.Cz. dobrze wiesz, że sałatka u mnie = przegląd lodówki. Na blogu zakieszczam tylko te bardziej spektakularne
Usuń