Scroll down for English
Często to robię, bo przygotowanie trwa parę minut, plus pieczenie, też krótkie. Pyszny obiad w pół godziny (wraz z wypadem do sklepu).
Składniki:
ryba (pstrąg, dorada, labraks - cała lub filet)
świeży rozmaryn
czosnek
sok z cytryny
masło
Sposób przygotowania:
Rybę wypatroszyć, umyć. Przygotować folię aluminiową długości odpowiedniej do zawinięcia ryby, na folię położyć masło (można posmarować), położyć rybę i obsypać ją solą, rozmarynem i czosnkiem pokrojonym w pasterki, dodać do środka sok z cytryny i jeszcze trochę masła. Zawinąć folię rogami do góry, żeby masło nie wypłynęło i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (bo i tak wypłynie), piec w temp. 180 stopni 20-30 minut. Ryba jest gotowa, gdy przy kręgosłupie nie ma żadnych surowych kawałków (troszkę różnią się kolorem i konsystencją).
W ten sposób (bez masła) można przygotować także rybę na parze.
I do it frequently, because preparation takes few minutes plus short baking. Excellent dinner in 0,5 h (with shopping ;))
Ingredients:
fish (trout, bream, labrax - whole or fillet)
fresh rosemary
garlic
lemon juice
butter
Method:
Eviscerate and wash the fish. Prepare aluminum foil long enough to wrap the fish, put butter on the foil, put fish on it, sprinkle with salt, rosemary and garlic cut into pieces, add lemon juice and more butter. Wrap the fish with edges up to prevent leaking and put on a tin (because it would leak anyway), bake in the oven preaheated to 180 Celsius degrees about 20-30 minutes. Check if the fish is ready somewhere near spine (raw meat has slightly different colour and texture).
You can use the method (without butter and foil) to prepare the fish on steam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)