wtorek, 1 stycznia 2019

Indyk pieczony z warzywami i oliwkami

Połączony przepis z "Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej" Hanny Szymanderskiej i ogólny przepis na pieczeń z książki "Każdy może gotować" Jamiego Oliviera. Efekt zacny.



Składniki:
2 golonki z indyka (może być inna część lub nawet cały indyk - wtedy tylko proporcje inne)
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
mały seler korzeniowy
1 czerwona cebula
garść czarnych oliwek
świeży rozmaryn
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego majeranku
łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz
kawałek boczku lub słoniny

Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić i ułożyć na dnie miski, na wierzch dać rozmaryn i oliwki i pokrojony jeden ząbek czosnku, mięso naszpikować boczkiem (ja zrobiłam dziurę przy kości i tam wsadziłam boczek czy też słoninę - strasznie tłusty był), na plus, że w czasie pieczenia mięso całkiem odeszło od kości i teraz łatwo ją wyjąć. W miseczce wymieszać przeciśnięty ząbek czosnku, oliwę, majeranek i ocet jabłkowy (można dać sok z cytryny), sól i pieprz, natrzeć mięso, ułożyć na warzywach. Marynować godzinę - dwie, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Mnie zajęło ok. 1,5-2h. Na dno garnka warto polać trochę wody lub jak ktoś woli wina, piec pod przykryciem. Inaczej mięso wyschnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)