Jeden ze starych domowych
przepisów. Próbując zrobić pierwszą w tym roku kapustę zorientowałam się, że
przepis ten jeszcze nie znalazł się na blogu. Musiałam zadzwonić do rodziców.
Nie to żebym miała jakieś obiekcje, pogadaliśmy sobie, ale jednak jest to jeden
z najprostszych przepisów świata. Więc żeby więcej sobie nie robić wstydu,
niniejszym zamieszczam.
Składniki:
Główka młodej kapusty
Pęczek koperku
Cebula
Masło
Śmietana
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Poszatkować kapustę, pokroić
cebulę. W garnku rozpuścić masło, na nim zeszklić cebulę, dodać kapustę i
gotować na wolnym ogniu aż zmięknie. Dość łatwo ją przypalić, więc warto
korzystać z garnka z grubym dnem lub podkładki oraz dolać odrobinę wody na
początek, potem się odparuje. Gdy kapusta będzie miękka rozmieszać w kubeczku
śmietanę z sokiem spod kapusty, żeby się śmietana nie zwarzyła, dodać pokrojony
koperek, wyłączyć. Wsuwać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)