sobota, 4 listopada 2017

Kaczka nadziewana pigwą

Mniam, mniam. A to wszystko przez przypadek. Fajnych jabłek nie było, a pigwa była. To kupiliśmy kaczkę i pigwę i przyrządziliśmy tak jak gęś z jabłkami. Czyli kaczka, majeranek, pigwa i czosnek i pieczenie i wyszła boska. Szkoda, że takie tłuste mięso niezbyt dobrze mi służy, bo jadłabym i jadła.



Składniki:
Kaczka
2 pigwy (te duże, nie mylić z pigwowcem - pewnie też wyjdzie tylko roboty znacznie więcej)
majeranek
mała główka czosnku
sól do smaku

Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, jak ktoś tak lubi to pozbawic najbardziej wystającego tłuszczu. Obsypać solą i majerankiem, takze od środka. Pigwę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Nadziać brzuch kaczki, dodać ząbki czosnku. Kaczkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec godzinę na każdy kilogram masy (u nas ok. 3 h).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)