Takie połączenie nietypowe. Ostatnio w sumie coraz łatwiej dostać botwinę także jesienią więc nie jest to wielki problem. My regularnie kupujemy ostatnio botwinę, czy też buraki wraz z liśćmi, bo buraki są w niej pełnowymiarowe. Z kolorowych buraków i dyni powstała fajna sałatka. Do tego mozarella i już w zasadzie jest przepis.
Składniki:
botwina (kolorowe buraki razem z liśćmi) - ugotowane na parze lub w inny sposób
upieczona dynia w kawałkach
kulka mozarelli
oliwa
ocet balsamiczny z Modeny słodki (najlepszy kilkuletni) - w wersji burżetowej można zastapić crema di aceto balsamico
można dodać pestki słonecznika, świetnie tu pasują
Sposób przygotowania:
Ugotować (my na parze) buraki z liśćmi, upiec dynię. Wrzucić pokrojone do miski. Dodać mozarellę, pestki ze słonecznika. Polać oliwą i octem. Wymieszać. Jak ktos ma chęć to mozna doprawić. Nam smakowało takie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)