poniedziałek, 30 października 2017

Frytki z topinambura, dyni i czarnej marchwi

Prosty, smakołyk. Właściwie wykonany, nawet nie taki tłusty. Da się zrobić nawet całkiem beztluszczowe, ale niektórzy powiedzą że to już nie frytki. Ka postawiłam ma złoty środek - troszeczkę tłuszczu a poza tym para wodna. I jest ok. Zdrowe warzywne frytki. 



Składniki:
Topinambur 
Dynia (u mnie kabocha)
Czarna marchew 
Mogą być też dowolne warzywa korzeniowe 

Sposób przygotowania:
Umyć warzywa. Obrać, pokroić na frytki. Wrzucić do miski. Wlać kilka kropel oleju lub oliwy, wymieszać. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podlać wodą. Piec aż będą miękkie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)