Ostatki zeszłotygodniowego zamówienia na warzywa od JEdynie. Wielki pęk smakowitej, świeżutkiej botwinki w czterech różnych kolorach: tradycyjnym czerwonym, żółtym, białym i chioggi czyli kolorowym czerwono-białym. Z takiego zestawu musiało powstać coś pysznego. Mąż poddał mi pomysł botwinkowej tarty. Ja najpierw myślałam o sałatce, ale pomysł na danie obiadowe to nie w kij dmuchał. Trochę to było pracochłonne, ale z drugiej strony większość pracy wykonał najpierw parowar, a potem piekarnik. Wróć. Całkiem sporą część to jest obieranie i krojenie buraków wykonał także mąż :) Efekt pychotka.
Składniki:
pęczek botwinki (u mnie cztery kolory, ale z klasycznej jednokolorowej też wyjdzie)
1-2 łyżki posiekanego koperku
pół opakowania 150 g greckiej fety kozio-owczej
trochę soku z cytryny
3 ząbki czosnku
3 jajka
mleko
Sposób przygotowania:
Botwinkę ugotować na parze. Spód z kruchego ciasta podpiec w piekarniku ok. 15 min. Na wystudzony spód rozłożyć pokrojone na plasterki ząbki czosnku, na to warstwę liści botwinki, na wierzch buraki i łodygi, całość polać sokiem z cytryny (można też użyć zamiast soku octu balsamicznego, ale raczej niewielką ilość, całość będzie ostrzejsza), posypać koperkiem i fetą. W miesce wymieszać jajka z mlekiem i tak powstałą masą zalać tartę. Całość zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem aż masa jajeczna się zetnie.
Mąż twierdzi, że ta tarta jest jeszcze lepsza niż poprzednia*.
*Pewnie dlatego, że obierał buraki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)