Super sałatka z resztek z poprzednich obiadów. Trochę lekko przywiędłego brokuła, resztka soczewicy z poprzedniego obiadu, do tego rzodkiewka, feta i sosik. No i sałatka zniknęła w mgnieniu oka. Korzystałam z przepisu z bloga Magazyn kuchenny
Przepis mocno zmodyfikowałam, bo mój brokuł nie był surowy do grillowania, nie miałam też sosów, które były dodane do dressingu w oryginalnym przepisie. Poniżej przepis z moimi modyfikacjami.
Składniki:
1 brokuł (u mnie tyle ile zostało gotowanego)
zielona soczewica (u mnie mała miseczka zielonej z przyprawami - resztka z dania książki Ottolenghiego)
100 g pokruszonej fety
1 rzodkiewka pokrojona w cienkie plastry
na sos
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
odrobina octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
słodka papryka
miód
przyprawa pomidory z czosnkiem i bazylią
Sposób przygotowania:
Wymieszać brokuła, soczewicę, rzodkiewkę i fetę. W oddzielnym naczyniu zrobić sos. Polać sałatkę sosem.
pysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę smakowicie :) z pewnością spróbuję !
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszna. Choć mieszanka brokuła z soczewicą trochę wybuchowa ;)
OdpowiedzUsuń