niedziela, 10 marca 2019

Mózg zombie Jamiego Oliviera

To znaczy nie wiem czy formy zombiej Jamiego osobiście, niemniej przepis znajduje się w książce Jamiego Oliviera "Gotuj sprytnie jak Jamie". Nada się świetnie jako danie obiadowe na Halloween (w ramach strasznego menu), nada się także na wege obiad. Pyszne, sycące i sezonowe w zimie. Może trochę brakuje mu kolorów, ale smak zdecydowanie nadrabia.

Jamie upiekł selera w folii, my staramy się ograniczać odpady, więc uznaliśmy, że w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem spokojnie da radę. Może w folii bardziej przeszłoby aromatem ziół i czosnku, ale w wersji less waste też jest pycha.



Składniki:
1 duży seler (u nas dwa)
oliwa
6 gałązek świeżego tymianku (u nas po 6 na selera)
7 listków laurowych
6 ząbków czosnku
30 g masła
200 g pęczaku (u nas kasza gryczana niepalona)
1 mała cebula
800 g pieczarek (u nas cała paczka z marketu, nie wiem ile miała)
1/4 warzywnej kostki bulionowej + 200 ml wrzątku (u nas mrożony bulion z królika)
150 ml śmietany 18%
1 czubata łyżeczka musztardy angielskiej (u nas delikatesowa + łyżeczka sproszkowanej gorczycy)

Sposób przygotowania:
(na sposób less waste) Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, wyszorować selera do czysta (trudne zadanie zwłaszcza jak ma dużo korzenia - wtedy za to jest najbardziej efektowny). Wsadzić seler do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i listkami laurowymi. Zgnieść płazem dużego noża nieobrane ząbki czosnku i dorzucić 4 sztuki do selera. Na wierzch położyć masło. Piec ok. 2h pod przykryciem.

Około pół godziny przed końcem pieczenia zrobić sos: obrać cebulę i pozostały czosnek, pokroić cebulę w kosteczkę (ja lubię drobną) a czosnek w plasterki, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w małe ćwiartki pieczarki i smażyć przez 20 minut aż się przyrumienią. Dodać bulion i gotować aż trochę odparuje. Śmietanę wymieszać z musztardą, do śmietany dodawać po trochę bulionu spod pieczarek, żeby wyrównać temperaturę, tak by śmietana się nie zwarzyła. Dodać do pieczarek, gotować jeszcze 5 minut. Doprawić sosa do smaku i trzymać w cieple.

Ugotować kaszę. 



Podawać wszystko razem. Można dołożyć jeszcze kolorową sałatkę - będzie ładniej, ale bez też jest przepysznie i sycąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)