Scroll down for English
Kolejna wariacja na temat pieczeni Jamiego. Ze względu na ilość jagnięciny jaką miałam do dyspozycji (1 kotlet) oraz dalsze ograniczenia w jedzeniu smażonego wybór nie był szczególnie powalający.
Składniki:
kawałek jagnięciny (kotlet jagnięcy)
warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler (może być naciowy),
czosnek,
zioła u mnie tymianek, rozmaryn i szałwia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki pokroić, mięso obsypać solą i pieprzem, najlepiej zostawić na jakiś czas by przeszło solą i pieprzem, jak ktoś nie ma ograniczeń dietetycznych mięso może obsmażyć, aby zamknąć w nim soki, do garnka włożyć mięso i warzywa oraz zioła, dodać troszkę wody (można wina, byłoby nawet lepsze, tylko u mnie wyszło) i dusić do miękkości. Pasuje zarówno do ziemniaków jak i do ryżu czy kasz, ja podałam z kopytkami, o których w kolejnym wpisie.
Next variation of famous Jamie's roast. Due to the amount of lamb I have on my disposal (1 fillet) and my limits in eating fried food, I didn't have too many possibilities, what to prepare.
Ingredients:
1 lamb fillet
carrot, parsley root, celery head or sticks,
garlic
herbs: my choice: thyme, rosemary and sage
salt, pepper
Method:
Dice vegatables and meat, sprinkle meat with salt, leave for some time to develop taste, if you don't have any dietary limits, you can fry the meat to close juices inside. Put all the ingredients into a pot, add some water (od vine, it may be even better, but I was out of vine) and stew until tender. It suits with potatoes, rice, groats, I served with potato dumpligs "hoofs" (recipe in incoming post).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)