Sałatka inspirowana marchewką z
grilla Jamiego Oliviera. U mnie jednak występuje na parze i na zimno. Jest
pyszna, tania i wygląda pięknie. Potrafi rozświetlić najbardziej bury dzień.
Jeżeli ktoś planuje modyfikować, pamiętajcie tylko o dodatku tłuszczu – karoten
rozpuszcza się w tłuszczach to dlatego marchewkę w przedszkolu zawsze podawali
ze śmietaną lub z masłem. Z kolei tymianek w większej ilości smakuje trochę jak
syrop na kaszel, więc jak ktoś nie lubi można dać mniej lub doprawić innymi
ziołami, marchewka jest dość wdzięcznym warzywem dużo do niej pasuje.
Składniki:
Marchewka
Pomarańcza
Świeży tymianek
Pieprz
Oliwa
Sposób przygotowania:
Marchewkę podzielić na grubsze
słupki, ugotować na parze. Do miski wrzuć marchew, cząstki pomarańczy,
tymianek, posypać świeżo mielonym pieprzem i polać odrobiną oliwy. Ja użyłam
spryskiwacza do oliwy (nie, nie kupuję wypasionych oliw ze spryskiwaczem,
kupiłam po taniości spryskiwacze do octu i oliwy i sobie przelewam) – daje się
niewielką ilość właśnie tam gdzie jest potrzebna. Mniam.
Salad inspired by Jamie Olivier’s grilled carrot. In my dish however carrot is cooked on steam and salad is served cold. It’s delicious, cheap and looks great. It can add light to the greyish day. If you like to modify my recipe, please remember to add some fat to the salad. Carotene dissolves in fats, so it’s counter-productive to eat carrot without. Exactly that’s the reason why in pre-school carrot was served with cream or with butter. Thyme in bigger amount tastes a bit like a cough syrup so if you don’t like it, use smaller pieces (leaves only) or use different herb. Carrot suit well with many different herbs.
Ingredients:
Carrot
Orange
Thyme
Black pepper
Olive oil
Method:
Cut carrots in pieces ½, 1/3 long and ¼ thick,
cook on steam. Put into a bowl carrot, together with pieces of orange. Add
thyme, pepper and sprinkle salad with olive oil.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)