środa, 18 marca 2015

Sałatka z buraków z kozim serem / Beetroot salad with goat cheese

Scroll down for English

Kolejna prosta zimowa sałatka. W ogóle buraki są świetnym materiałem sałatkowym. Na parze gotują się najkrócej (niestety w dalszym ciągu jest to ok. 40 minut), za to można przygotować sobie więcej, w lodówce wytrzymają parę dni. Trochę żałuję, że tak rzadko mam w lodówce kozi ser, bo pasuje naprawdę genialnie. U mnie wersja pudełkowo – pracowa.

Składniki:
Buraki
Ser kozi
Świeży rozmaryn
Ocet balsamiczny
Oliwa
Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Buraki obrać, pokroić w plastry i ugotować na parze (warto od czasu do czasu sprawdzać czy woda się nie wygotowała – z własnego doświadczenia mówię, ledwo uratowałam garnek). Wystudzić. Do buraków dodać kozi ser, igiełki rozmarynu (koniecznie świeżego, suszony nie da takiego efektu). Wszystko spryskać octem balsamicznym, oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.


Next simple winter salad. Beetroots are great salad material but not appreciated by many people. Cooking beetroots takes long, on steam they cook the shortest (still about 40 minutes),  but you can cook more and keep in the fridge for few days. I regret that I very rarely have goat cheese in my fridge because it suits really well with beetroots (which I really like). My version is for lunchbox.

Ingredients:
Beetroots
Goat cheese
Fresh rosemary
Balsamic vinegar
Olive oil
freshly ground black pepper

Method:
Peel and slice beetroots. Cook on steam. Leave to cool. Put into a bowl (lunchbox – my case) add pieces of goat cheese, rosemary, a bit of vinegar and oil. Sprinkle with freshly ground pepper.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)