Kolejne wspaniałe danie przyrządzone przez mojego męża. Wpuścić go do kuchni i już moje potrawy pleśnieją ze wstydu ;) Mogę sobie przypisać tylko maleńki kawałek zasługi, bo w podobny sposób piekę inne mięsa, doradziłam podlanie winem i sprawdzałam poziom upieczenia królika. Zasugerowałam też, że do sałatko-ryżu najlepszy będzie ryż dziki. Ach, więc cóż on by beze mnie zrobił? ;)
Królik pieczony na warzywach
Składniki:
królik (u nas kupiony już w kawałkach, waga 1 kg)
marchewka,
seler,
pietruszka,
szalotka - może być normalna cebula pokrojona w ćwiartki,
czosnek - był w zamyśle, ale złośliwie się skończył, więc u nas nie ma
tymianek
rozmaryn
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Królika posolić i popieprzyć. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojone w kawałki warzywa i zioła, na to położyć królika, można podlać lekko wodą lub winem. Piec ok. 1h na każdy kilogram, uważać by nie przesuszyć.
Dziki ryż z dynią
Składniki:
dziki ryż
pieczona dynia hokkaido (piżmowa i podobne też będzie pasować)
sezam
olej sezamowy
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Dynię upiec (my w sezonie pieczemy często dynię, a poza tym buraki, bakłażana i cukinię bez wyraźnego planu, po prostu sobie jest z planem zjedzenia w najbliższe dni, i dodajemy do różnych rzeczy), ryż ugotować, wymieszać jedno z drugim, posypać sezamem, podlać olejem sezamowym z sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)