Ciekawe czym różni się żurawina do mięs do dżemu żurawinowego?
Ano tym, że cukier się skończył. Na 2,5 kg żurawiny była gdzieś 1/3 torebki cukru. Wsypałam, spróbowałam: cierpkie.... dobre...
...i nie szłam już do sklepu po cukier. I tak powstała żurawina do mięs :)
Składniki:
2,5 kg żurawiny
0,3 - 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
Żurawinę przebrać, umyć, wrzucić do gara, zasypać cukrem, poczekać aż puści sok (można jej trochę pomóc dziabiąc łyżką gdzie popadnie), gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia do pożądanego stanu. Gotowy dżem przekładać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)