Kolejny z klasycznych przepisów moich rodziców. O ile pamiętam danie powstało z potrzeby chwili podczas któregoś z rejsów mazurskich podczas których rodzice jedzą głównie ryby. W Małopolsce o to raczej trudno. Duże szczupaki często nie są wybitne w wersji smażonej, bo jako duże ryby nie mają miękkiego, pysznego mięsa. Potrzebny jest inny sposób przygotowania, aby wydobyć z niego wszystko co najlepsze. Duszenie właśnie to potrafi! Zatem dusimy.
Składniki:
szczupak (duży będzie w sam raz, u nas 2,5 kg)
olej
4 cebule
8 ząbków czosnku
sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej szczupaka sprawić i osolić. Na
rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć na lekko złoto,
dodać 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, podsmażyć. Wrzucić dzwonka
szczupaka, podlać trochę wodą, przyprawić pieprzem i przyprawą, przykryć, dusić
do miękkości. Na koniec dodać wyciśnięte 3 ząbki czosnku, zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)