piątek, 9 października 2015

Zawijaniec drożdżowy ze śliwkami, gruszkami i jabłkami

Świetny pomysł na ciasto z sezonowymi owocami. Pyszne, wilgotne, a owoce rozmieszczone są w miarę równomiernie po całym wnętrzu. Przy tym całkiem nieźle wygląda (wyglądałoby lepiej gdyby było dostępne lepsze światło zanim zostało pożarte, to ale trzeba się cieszyć tym co jest ;)) Robi się też stosunkowo szybko i bezproblemowo. Można sobie z niego zrobić bułeczki, ale wydaje mi się, że w formie takiej wielkiej buły też jest super.



Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe przygotować z tego przepisu (z pominięciem rodzynek, chyba, że ktoś ma chęć - całkiem nieźle pasują).

Gotowe ciasto rozwałkować w całości na duży prostokąt, posmarować z wierzchu białkiem pozostałym po przygotowaniu ciasta, na wierzch poukładać owoce w kawałkach, tak by pokryły całe ciasto, można posypać cynamonem (mniam). Całość zwinąć w rulon, a następnie ułożyć w tortownicy w formie ślimaka. Z wierzchu posmarować białkiem jajka, by się ładnie zrumieniło. Teraz można rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto w tym czasie wyrasta w formie. po ok. 20 minutach włożyć do piekarnika, piec do "suchego patyczka" (ok. 30-40 minut)

2 komentarze:

  1. Mniam, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od strony jabłka smakował super - ten zawijas spowodował, że jabłka były równomiernie rozłożone po cieście, natomiast przy śliwce było za mokro i zrobił się lekki zakalcuch. Na przyszłość trzeba rzadziej rozkładać śliwki i zgodnie z patentem babci posypywać je kaszą manną, żeby wchłonęła nadmiar soku.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)