Super pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba (albo nie do końca udanego eksperymentu chlebowego, który utknął na czarną godzinę w zamrażarce). W oryginalnym przepisie wykorzystane zostały czerstwe bułki - też super, bo jak wiadomo buły są pyszne zaraz po kupieniu, ale na drugi dzień już gorzej, a czasem nawet nie całkiem jadalnie. A ile można robić bułki tartej, albo pozostawiać ją na wieczne zepsucie. W przepisie z bloga Relax time z którego korzystałam, do przyrządzenia muffinów zostały wykorzystane 4 czerstwe bułki, ja użyłam pół bochenka chleba z rodzynkami (ze zdecydowanie za dużą ilością rodzynek, jak na pieczywo i z tego względu niezbyt chętnie jedzony u mnie w domu). Niestety muffinki troszkę mi się spaliły, ale myślę, że są ok (jeszcze nie próbowałam, jakby coś to edytuję ;p)
EDIT: są zarąbiste!!! specjalnie będę piekła niedobre chleby, żeby je częściej robić :p
EDIT: są zarąbiste!!! specjalnie będę piekła niedobre chleby, żeby je częściej robić :p
Składniki:
4 bułki (lub pół bochenka chleba)
szklanka mleka
2 roztrzepane jajka
przyprawy, zioła (u mnie sól, pieprz, tymianek i rozmaryn)
dodatki (u mnie ze względu na dodatek rodzynek do chleba dodatki musiały pasować: jabłko, suszone wędzone śliwki i kurczak)
- dodatków miałam sporo, więc nie zmieściło się w formie na muffiny, pozostałość wsadziłam do żaroodpornej miseczki i także upiekłam)
Sposób przygotowania:
W misce roztrzepać jajka z mlekiem, namoczyć w tym chleb przez ok. 30 minut - mnie nie rozmiękło, więc wrzuciłam do malaksera z nożem i wymieszałam na masę. Autorce wyrosło na samych tych składnikach, mnie nie (nawet po dodaniu odrobiny proszku do pieczenia, więc można rozważyć dodanie drożdży). Do masy dodać przyprawy i dodatki. Foremki na muffiny posmarować masłem i obsypać bułką (do papierowych papilotek się klei), nałożyć masę do foremek do wysokości 2/3 (na wypadek, gdyby jednak wyrosło), piec w temp. 200 stopni, aż będą rumiane. Moje są aż nadto opalone ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakowało? - zostaw komentarz :)
Did you like it? - leave a comment :)